Moje iskustvo – suprug (osoba od povjerenja) na porođaju

• Najbitnija stvar što se tiče trudnoće je podrška, prije svega suprugova pa onda naravno i od okoline. Nikada nisam imala problema sa podrškom supruga čak šta više zaista jeste moj najveći oslonac. Od samog početka me pratio svojevoljno na svaki pregled, pitao i brinuo, slušao to malo srce kako kuca i raste iz mjeseca u mjesec.

• Velikim dijelom mogu da zahvalim svom ginekologu, jednoj super ženi koja je takođe u velikoj mjeri podržala našu ideju, Dr. Arnela Cerić Baničević koja je uvijek bila dostupna i otvorena za sve. Smatram da je izbor ginekologa-akušera jedna od ključnih stvari u trudnoći i svima ću rado da preporučim svoga.

• Više se ni ne sjećam odakle je ta ideja muža na porođaju potekla, ali se sjećam da je želja za njom bila velika, nije to bio strah niti šta slično. Razmišljala sam i govorila onima koji su bili protiv moje ideje i smatrali me ludom ( a takvih je uvijek bilo i biće) da prisustvo muža treba da se uvede pod obavezno, da vide sav znoj, krv i suze koje bi oni negdje u kafani shvatili olako. Generalno mislim da žene zavrijeđuju divljenje muškog roda, međutim ne mislim da bi oni padavičari trebali otežavati sestrama a i svojoj gospođi posao i da bi od veće koristi bilo da kući čekaju sretne vijesti. Iako muškarce bije glas da im klecaju koljena i padaju u nesvijest kod mog muškarca to nije bio slučaj. On je bio moja stijena i podrška od 23:00h do 05:30h kada je dočekao našeg anđela i prvi imao jedinstvenu priliku da ga vaga i mjeri.

• U svoj toj agoniji bola pitate se od kakve je on pomoći? Tih nekoliko sati trudova učinio je da prođu za čas, da stanu u minut, trpio je sve moje hirove, brisao, kvasio i zasmijavao. Iako u tim trenucima nisam djelovala baš najzahvalnije na svemu tome. Međutim tek kada sve završi i kada rezimiraš sve u glavi shvatiš koliko se diviš i ti njemu i koliko si ustvari zahvalna, ne žalim za tom odlukom i nadam se da će u budućnosti biti još istih prilika.

• I žene, nemojte razmišljati o tome da li će te mu kasnije biti privlačne ili ne jer vas je vidio u takvom izdanju, a znam da su takva mišljenja česta. Vjerujte mi da ako je to prava ljubav i u kombinaciji sa najprirodnijom stvari onda odnos može biti samo još jači. Za mene ništa emotivnije nema niti će biti kada znam da je dočekavši naše dijete uz suze priznao da me voli više nego ikada!

• Lijep pozdrav i do sljedeće slobodne minute! •

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s